Assisted ready-made -sarja on kuopiolaisen kuvataiteilija Riitta Rönkön (s. 1951) pitkäaikainen projekti, jonka taidefilosofinen perinne juontaa juurensa taidehistorian merkittävimpiin kuuluvan Marcel Duchampin (1887 – 1968) ready-made estetiikkaan. Valmisesineiden antitaiteellinen perinne on Riitta Rönkön käsissä jalostunut sarjalliseksi teosperheeksi, installoinniltaan jopa tilataideteokseksi.
Keittiö ja keittiön pöytä, pöydällä astiasto, josta on syöty, juotu, iloittu ja itketty. Pöytien äärellä on käyty dialogi jos toinenkin, vuoropuhelu ruokapöydän äärellä on teoksessa vaiti olemassaoleva. Esineillä on oma historia ja identiteetti, jonka taiteilija on asemoinut uudelleen plastisiksi koosteiksi, osiensa summaksi, joka ei noudata matematiikan kankeita kaavoja, vaan yksi yhdistettynä toiseen on summana enemmän kuin kaksi.
Ready-made -sanapari on itsessään poeettinen dialogii – olen valmis. Niin myös Riitta Rönkön teos kutsuu visuaaliseen dialogiin – katso minua.
Maaria Salo
taidehistorioitsija, näyttelyn kuraattori

Aloitin posliinikoosteiden tekemisen vuonna 2011, kun toipumisaikana yksityisyyteen vetäytyneenä, jouduin samojen kotoisten näkyjen ja esinemaailman todistajaksi. Ikävää ja pitkästymistä torjuakseni mieli tahtoi virittyä näkemään toisin ja esineet alkoivat puhua.
Aluksi piirsin arkipäivän esineitä, jolloin muoto ja ornamentti alkoivat johdattaa silmää ja mieltä pois totutulta reitiltä. Piirtäessä olen yhtäaikaa tarkkaavainen ja tietoinen, toisaalta matkalla kontrolloimattomaan suuntaan – olenko rajatilassa, synesteettisessä tilassa, jonkin sisäänkäynnin reunalla. Missä kävin, olinko hetken poissa?
Sitten katse kääntyi koriste-esineisiin ja keittiön posliiniin, aloin pinota kuppeja, vateja, kannuja, kulhoja. Ensimmäiset posliinikoosteet olivat kuin hybridejä käsikirjoituksen reunashowsta. Ihmettelin, miksi olin ottanut työskentelyn kohteeksi inhoamiani koristeellisia posliiniesineitä? Aloin nähdä niissä uusia mahdollisuuksia.
Kun suurimmat teokset ovat valmiina, huomaan että niissä on teemoja: luonto, zen, figuurit ja abstraktio. En ole valinnut teemoja tietoisesti, niin vain on tapahtunut. Valmis teos löytää parinsa, sukulaisensa tai heimonsa ja siitä syntyy enemmän kuin osiensa summa. Koko ajan on ollut periaatteena, että esinettä ei saa manipuloida, lisätä tai poistaa. Sen pitää toimia sellaisenaan.
Riitta Rönkkö
taiteilija
