Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Taidevartti ja kaitafilmiesitys: Ilkka Kivelä, Layers of Atmosphere: Private-Public

26.10.2022 13:00 13:30

Lippalakkipäinen mies asettaa elokuvafilmikelaa jalustalla seisovaan kaitafilmiprojektoriin.
Ilkka Kivelä. Kuva: Sonja Vehviläinen.

Kuopion taidemuseon taidevartit jatkuvat Ars Libera – Dialogi -näyttelyn teosten parissa keskiviikkona 26.10. klo 13, kun taiteilija Ilkka Kivelä saapuu taidemuseolle kertomaan teoskokonaisuudestaan Layers of Atmosphere: Private-Public. Kivelä kuvaa näyttelyteoksessaan mustavalkokuvien kautta havaintojaan Pohjois-Savon alueella olevista rakennuksista ja alueista, jotka jäävät usein huomioimatta, kunnes niitä ei enää ole.

Kivelä yhdistää teoksissaan analogista ja digitaalista tekniikkaa, ja on suosinut näyttelyyn tulleiden teosten kanssa työskennellessään filmikameran kanssa digitaalisen valokuvauksen sijaan. Kivelän teokseen liittyy myös taiteilijan 60-lukulaisella kaitafilmikameralla kuvaama 8 mm kaitafilmi. Taiteilijan mukaan filmin asettamat rajoitteet työskentelylle saavat pohtimaan jokaisen kuvan merkitystä hyvin tarkkaan, kun kuvia ei voi ottaa rajattomasti. Filmin kanssa työskentelyssä Kivelän mukaan merkityksellistä on siihen liittyvä yllätyksellisyys. Taiteilijaa kiehtoo myös analogisen työskentelytavan lopullisuus, sillä filmin ei voi korjailla kuvaamisen jälkeen. Kivelä itse korostaa käyttämiensä formaattien perinteisyyttä, ja hänen työskentelystään voi löytää dialogin perinteisten menetelmien ja nykyajan menetelmien välillä.

Kivelä esittää näyttelyyn kuvaamansa kaitafilmin taidevartin päätteeksi, joten taidevartti kestää poikkeuksellisesti noin 30 minuuttia.