Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Omakuva – Unia Ellen Thesleffin elämästä ja taiteesta

27.4.2022 @ 17:30 18:30

Kolme mustiin mekkoihin pukeutunutta naista, joista kksi istuu tuolilla kahden lattialla veltosti istuvan naisen välissä. Heidän ympärillään on rypisteltyjä papereita.
Kuva: Jaana Kurttila

Omakuva – Unia Ellen Thesleffin elämästä ja taiteesta on elävä taideteos, missä kaksi näyttelijää, muusikko, taidehistorioitsija, skenografi ja valosuunnittelija maalaavat näyttämölle impressionistisen ja unenomaisen maailman – omakuvien sarjan. Omakuva-esitykset järjestetään Kuopion taidemuseossa tiistaina 26.4. klo 17.30 ja keskiviikkona 27.4. klo 17.30.

Teoksen lähtökohta on kuvataiteilija Ellen Thesleffin elämä ja taide. Esityksen kieli ammentaa Thesleffin käymästä kirjeenvaihdosta tuoden taiteilijan henkilökohtaisen äänen kuuluville. Omakuva tutkii, kuinka historia ei ole vain takanamme vaan elää meissä. Se pohtii tapojamme muistaa ja tulkita mennyttä. Miten me ymmärrämme oman kuvamme suhteessa toisen elämään?

Lavalla ovat läsnä saksofonisti ja säveltäjä Pauli Lyytinen, näyttelijät Anu Almagro ja Johanna Jauhiainen ja taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck. Esityksessä Lyytinen luo elektro-akustisesti musiikillisia maailmoja, joihin Almagro ja Jauhiainen rakentavat mosaiikkimaisen omakuvien sarjan. Schreck osallistuu näyttämön tapahtumiin tarkkailevan tutkijan roolissa.

Hanna-Reetta Schreckin kirjoittama Thesleffin elämänkerta Minä maalaan kuin jumala on innoittanut teosta. Lisäksi esitys on osa Schreckin väitöskirjatutkimusta Elämäntanssi – Ellen Thesleffin eletty ruumis Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineeseen. Pauli Lyytinen taas työstää rinnakkain Omakuva-teoksen kanssa musiikkia ja valokuvaa yhdistävää ”Self-Portrait” albumiaan.

Esitykseen voi osallistua taidemuseon pääsymaksulla 10/6 €, alle 18-vuotiaat maksutta ja käytössä on myös museokortti. Tilaisuuteen mahtuu rajallinen määrä osallistujia.