Keskiviikkoiltana 1.11. klo 17.30 Kuopion taidemuseossa tarjoillaan todellista herkkua, kun taidehistorioitsija Markku Valkonen saapuu luennoimaan Pluriverse-näyttelyyn aiheella Taiteen isännät ja rengit.
Länsimainen käsitys taiteen funktiosta on vanhastaan pitänyt ulkoeurooppalaista, alkuperäiskansojen taidetta eri kategoriaan kuuluvana. On ajateltu, että se on sidoksissa uskonnollisiin, rituaalisiin ja hierarkkisiin tehtäviin niin, ettei muotojen vapaalle luomiselle ole ollut sijaa. 1800-luvulta 1900-luvun alkuun asti alkuperäiskansojen taidetta on kerätty kansatieteellisiin kokoelmiin ja tutkittu etnografian ja kulttuuriantropologian näkökulmista. 1900-luvun modernismi rikkoi raja-aitoja ja kaappasi muun muassa afrikkalaisen veistotaiteen muotoja oman uudistuksensa materiaaliksi. Voidaan kysyä, muuttiko se eräänlaista isäntä ja renki –asetelmaa, vai oliko se sittenkin jatkumoa kolonialismin käsityksille alemmista ja ylemmistä kulttuureista? Tasa-arvoistumisen prosessi on yhä kesken ja keskellämme esimerkiksi saamelaisten kamppaillessa oman kulttuurinsa puolesta. Antti Mykkäsen merkittävä Euroopan ulkopuolisen taiteen kokoelma muistuttaa, että on aika nähdä maailma toisin silmin, eikä arvioida asioita ja ilmiöitä kiikarin eurooppalaisesta päästä.
Markku Valkonen on taidehistorioitsija, taidekriitikko ja toimittaja, joka tunnetaan myös työstään museonjohtajana ja suomalaisen taiteen vienninedistäjänä. Valkonen tuntee Antti Mykkäsen taidekokoelman erityisen hyvin ja on kuratoinut siitä näyttelyitä.
Pluriverse esittelee ulkoeurooppalaista taidetta Antti Mykkäsen kokoelmasta. Mykkäsen purjehdusmatka muuttui vuonna 2015 samoiluksi Etelä-Amerikan gallerioissa ja taidekaupoissa. Sen jälkeen hän on jatkanut tarkasti suunnittelemaansa taidematkailua yli 150 maahan. Matkalaukku on määrittänyt taidekeräilijä Mykkäsen teoshankintoja, sillä maalaukset on täytynyt saada kuljetettua matkoilta itse kotiin. Näyttelyssä on teoksia yli 80 maasta ja mukana on lähes 120 taiteilijaa.
Luennolle voi osallistua taidemuseon pääsymaksulla 10/5 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi ja Museokortti käy maksuvälineeksi.