Kuopion taidemuseo kokeilee erilaisia tapoja hankkia taidetta kokoelmaansa ja tilasi kuvataiteilija Timo Kokolta teoksen asiakkaiden wc-tilaan. Teoksen tilaus kytkeytyy taidemuseon aulan visuaaliseen uudistamiseen. ”Annoimme taiteilijalle vapaat kädet toteuttaa teos. Emme halunneet perinteistä julkista teosta, jossa on määritelty asiakkaan toiveet vaan itsenäisen taideteoksen, joka on toteutettu taidemuseon asiakasvessaan”, kertoo Kuopion taidemuseon johtaja Anna Vilkuna. ”Nestesaippuasta, fluoresoivista nesteistä ja UV-valosta koostuva Vaahtofantasia -teos lunasti odotuksemme. Siinä voi nähdä mikro- tai makrokosmoksen, yhtä lailla mikrobeita tai avaruuden”, Vilkuna jatkaa.
Timo Kokko kertoo teoksensa valmistumisesta: ”WC- tiloissa ei yleensä näe taidetta ja ajattelin, että nyt on mahdollisuus tehdä jotain uutta ja erilaista. Pohdin vessan funktiota sekä sitä mitä kaikkea siellä tapahtuu. Tein empiiristä tutkimusta ja kävin vessassa, johon teos oli tilattu. Vedin pöntön, laskin vettä hanasta, pesin kädet saippualla – vaahtoa pöntössä, käsissä ja lavuaarissa. Hyvin pian hahmottui idea teoksesta. Käyttäisin teoksen materiaaleina vettä ja saippuaa. Olen hyödyntänyt aikaisemmissa teoksissa vettä ja käyttänyt fluoresoivia aineita, jotka reagoivat ultraviolettivalossa ja päätin käyttää samanlaista tekniikkaa tässä teoksessa. Lisäksi WC:n sai täysin pimennettyä, joten mahdollisuudet valoteokselle olivat hyvät. Päätin valmistaa fluoresoivaa vaahtoa ja maalata sillä. Pienen kehittelyn ja testauksen tuloksena sain valmistettua nestettä josta voi puhaltaa saippuakuplia, se vaahtoaa ja fluoresoi. Aluksi teos näyttää punaisilta roiskeilta ja värialueilta seinillä, kunnes silmä alkaa havainnoida pienen pieniä yksityiskohtia. Aivan kuin katsoisi mikroskoopilla mikrobeja, paitsi nyt kohde onkin katsojaa suurempi. Intensiivinen fluoresoiva punainen aine värisee sitä katsoessa. Teos vaahtoaa ylitseni: fantastista!”
Timo Kokko on kuopiolainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Helsingin Taideyliopiston kuvataideakatemiasta. Kokko tutkii taiteessaan installaation ja veistoksen olemusta materiaalien, materiaalittomuuden, tilan, valon ja havainnoinnin kautta. Hänen teoksensa tarjoavat moniaistillisia kokemuksia. Kokko lähestyy taidettaan tutkimuksellisesta näkökulmasta, johon liittyy kokeellisuus sekä psykologian, biologian, kemian sekä visuaalisen antropologian tutkimustyötä. Kokko tuottaa taidettaan ympäristöään havainnoimalla ja tutkimalla. Teokset käsittelevät ekologisia arvoja ja ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä. Ihminen, luonto, aika, hetki ja hetkellisyys ovat hänen teostensa toistuvia teemoja.
Kokon teoksia on esitetty Suomessa sekä ulkomailla. Vuonna 2021 hänen teoksiaan nähtiin mm. Mäntän kuvataideviikoilla, Nokian immersiivisessä nykytaidenäyttelyssä ARS108 sekä FLASH3 Valotaiteen biennaalissa Suomenlinnassa. Kokko toimi vuosina 2015-2019 Kuopion kuvataiteilijat ry:n puheenjohtajana ja on Muu ry:n, Suomen biotaiteen seuran sekä Suomen valotaiteen seuran jäsen.