Kuopion taidemuseon kokoelmiin kuuluvat: Kuopion taidemuseon kokoelma, Kuopion kaupungin kokoelma, Osk. Huttusen kokoelma, Leonardo Da Vilhun kokoelma, Pekka Halosen kokoelma, Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen kokoelma, J. Fr. Tuhkasen kokoelma ja Walter Wahlin kokoelma. Kokoelmat sisältävät yhteensä vajaa 7750 teosta ja niissä on edustettuina Suomen taiteen historiassa tunnetut von Wrightin veljekset, Lapinlahdella asuneet Haloset, kuopiolaislähtöinen Juho Rissanen sekä lukuisat nykyään alueella vaikuttavat taiteilijat.
Taidemuseon tehtävänä on säilyttää, esitellä, tutkia ja edistää taidetta. Kuopion taidemuseo huolehtiikin kokoelmien teoksista luetteloimalla, tutkimalla, lainaamalla, konservoimalla, kehystämällä ja huoltamalla niitä. Kokoelmia hyödynnetään moniin tarkoituksiin ja ne ovat tärkeä osa Suomen taiteen historian tutkimusta. Teoksia on vaihtelevasti esillä museon näyttelyissä sekä lainassa ja nähtävissä myös muissa museoissa.
Kuopion taidemuseon kokoelma
Kuopion taidemuseo aloitti oman taidekokoelman kartuttamisen vuonna 1981 – vuosi taidemuseon perustamisen jälkeen. Kesällä 2024 kokoelmaan kuuluu 1241 teosta.
Kokoelma sisältää lähinnä suomalaista taidetta ja monet hankinnoista on tehty taidemuseossa järjestetyistä näyttelyistä. Taidemuseon kokoelma karttuu saaduilla lahjoituksilla sekä vuosittain tehtävillä hankinnoilla. Jokainen uusi hankinta on perusteltu ja Kuopion taidemuseon kokoelmapolitiikan mukainen.
Kuva: Reijo Kärkkäinen, The Freshwater Eels of Europe (2019).


Kuopion kaupungin kokoelma
Kuopion kaupunki aloitti systemaattisen taiteen hankinnan 1940-luvun lopulla ja hankintojen lisäksi erilaiset testamenttaukset kartuttivat kokoelmaa. Kaupungin kokoelma siirtyi Kuopion taidemuseon hallintaan vuonna 1985. Nykyisin kokoelma sisältää liki 2090 teosta.
Kokoelma sisältää Kuopion kaupungin virastoihin ja laitoksiin hankittua ja sijoitettua taidetta. Lisäksi kokoelmaan kuuluu julkiset taideteokset, joita on sijoitettuina kaupungin ulko- ja sisätiloihin. Kaupungin kokoelma on Kuopion kaupungin ja kaupunkilaisten arvokasta kulttuuriperintöä.
Kuopion kaupunki noudattaa rakentamisessa prosenttiperiaatetta: kokoelmaan hankitaan taidetta, jota sijoitetaan esille kaupungin rakennuttamiin kohteisiin.
Kuva: Juho Rissanen, Rauta kaulassa (1900).
Osk. Huttusen kokoelma
Kuopiossa työskennellyt Oskar Huttunen lahjoitti kokoelmansa testamenttauksena Kuopion kaupungille ”Savon taidemuseon aluksi” vuonna 1955. Nykyisin kokoelma kuuluukin Kuopion taidemuseolle ja se sisältää 93 teosta. Kokoelman nimekkäimpiä teoksia ovat mm. Albert Edelfeltin Valkopukuinen nainen (n.1905), ja Arvid Liljelundin Lähtö Pariisista (1884).
Kokoelma sisältää muotokuvia sekä lintu- ja maisemamaalauksia. Kokoelma kuvastaa Huttuselle tärkeitä asioita: rakkautta synnyinseutuun, isänmaallisuutta, suomalaisen kulttuurin ymmärtämistä sekä uskontoa.
Kuva: Vera Cronhjelm, Minna Canth (n.1940).


Leonardo Da Vilhun kokoelma
Leonardo Da Vilhun kokoelma on taiteilija Risto Vilhun keräämä ja se on ollut talletettuna Kuopion taidemuseolle Vilhun säätiön toimesta vuodesta 1997. Säätiön toiminnan lopputtua vuonna 2010 teosten omistus siirtyi Kuopion taidemuseolle. Kokoelman kokonaismäärä on 3274 teosta ja vanhimmat teokset ovat 1600-luvulta. Suurimmaksi osaksi kokoelma kuitenkin koostuu 1900-luvun alun taiteesta.
Vilhu kerää erityisesti suomalaista grafiikkaa sekä piirustuksia sillä hän pitää piirtämistä aidoimpana taiteenlajina ja hän on huolissaan suomalaisen piirustustaiteen kohtalosta. Huomattavan osan kokoelman teoksista Vilhu on saanut lahjoituksena taiteilijoilta itseltään.
Kuva: Ellen Thesleff, Nainen ja lapsi (1923).
Pekka Halosen kokoelma
Pekka Halonen on Kuopiosta lähtöisin oleva yksityinen taiteenkeräilijä. Hän talletti kokoelmansa Kuopion taidemuseolle vuonna 2008 ja se sisältää 151 taideteosta.
Teokset ovat pääosin 1980−1990 luvuilta ja ne edustavat kotimaista sekä kansainvälistä nykytaidetta. Halosen suurin mielenkiinnon kohde on maalaustaide ja hän seuraa kuvataidetta aktiivisesti. Mielenkiintoinen kokoelma dokumentoi kotimaisen kuvataiteen sekä kuvataide-elämän kehitystä ja kansainvälistymistä.
Kuva: Jan-Erik Andersson, Kolmio, neliö ja ympyrä tapaavat grillikioskilaivan (1988).


Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen kokoelma
KLYY lahjoitti kokoelmansa Kuopion taidemuseolle vuonna 1995. Kokoelma käsittää yhteensä 622 teosta: maalauksia, piiroksia, grafiikkaa, veistoksia, luonnoksia ja valokuvia. Kokoelma sisältää muutamia arvokkaampia teoksia kuten Perkka Halosen, Matti Karppasen, S.A. Keinäsen ja Ferninand von Wrightin maalauksia.
Teokset ovat lähinnä Suomen luontoon sekä kansalliseen kulttuuriin ja identiteettiin liittyviä.
Kuva: Ferdinand von Wright, Teeriä huurteisella rannalla (1898).
J. Fr. Tuhkasen kokoelma
Helmi Kustaava Tuhkanen lahjotti testamentissaan melkein koko omaisuutensa Kuopion kaupungille Taidemuseon rakentamista varten. Myös hänen aikaisemmin isältään perimänsä taidekokoelma, 259 teosta, lahjoitettiin Kuopion taidemuseolle Tuhkasen menehdyttyä vuonna 1965.
Teokset ovat lähinnä suomalaiseen luontoon, eläimiin, maisemiin ja ihmisiin liittyviä. Lähes kaksisataa kokoelman maalausta, on maalannut Tuhkasen isä, kuopiolainen amatöörimaalaaja J.Fr. Tuhkanen.
Kuva: Johan Fredrik Tuhkanen, Ranta-aihe Maaningalta (1915).


Walter Wahlin kokoelma
Suomen Taideyhdistys talletti Walter Wahlin kokoelman Kuopion taidemuseolle vuonna 2000. Kokoelma käsittää 11 taideteosta, jotka ovat lähinnä öljyvärimaalauksia.
Kokoelman tunnetuimmat taiteilijat ovat Eero Järnefelt sekä Albert Edelfelt, joiden teokset täydentävät taidemuseon kokoelmien suomalaista vuosisadan vaihteen taidetta. Kokoelma sisältää myös muutaman italialaisen ja yhden hollantilaisen öljyvärimaalauksen 1600-luvulta.
Kuva: Eero Järnefelt, Maisema Kolilta (1930).